Livrare gratuită pentru comenzi peste 300 RON.

Enate, Wine is art!

Enate, Wine is art!
   Somontano este o zona viticolă spaniolă din regiunea Aragon, situata la poalele muntilor Pirinei la o altitudine cuprinsa intre 350 si 650 m peste nivelul marii. In traducere directa  Somontano înseamnă „sub munți” iar despre efectul in vie al acestei pozitionari vom detalia putin mai jos.
   A primit statutul de DO în 1984 și acoperă peste 4.000 de hectare de podgorii lucrate minutios de 32 de crame. 
  
   
   Romanii sunt creditați cu dezvoltarea primelor podgorii din zonă, o practică continuată de preotii catolici care considerau vinul o parte esențială a ritualurilor lor.
   Ca și în multe alte regiuni Spaniole, Somontano a cunoscut o creștere mare a cererii pentru vinul său, după ce filoxera a devastat podgoriile din Franța.
Pozitionata la aproximativ 140 de km de granita cu Franta a fost unul din punctele de interes a viticultorilor francezi, plecati in cautarea unor noi regiuni neafectate de filoxera unde sa isi poata relua activitatile viticole. Familia Lalanne (acum Bodegas Lalanne) s-a mutat din Bordeaux, fiind printre primii viticultori ce au plantat in regiunea Somontano soiuri de struguri frantuzesti („internaționale”), acesta fiind si unul din principalele motive pentru care in aceasta regiune gasim cu preponderenta soiuri de vita de vie internationale in detrimentul celor clasice din Spania. Un al doilea motiv este pozitionarea propice pentru ca aceste soiuri sa poata oferi o calitate foarte buna, asa cum stim Spania are o clima destul de fierbinte si in acelasi timp secetoasa motiv pentru care majoritatea soiurilor locale sunt adaptate acestor conditii.

   

   Somontano se bucura de o clima continentala, fiind pozitionata intre valea raului Ebro in partea de sud si muntii Pirinei in partea nordica. Muntii Pirinei au un aport foarte important asupra climei din zona Somontano, viile situate pe versanți beneficiază de variații mari de temperature, permițând strugurilor să mențină un echilibru perfect intre aciditate si continutul de zahăr. De asemenea viile pozitionate in zona de la poalele dealurilor sunt răcorite de vânturile ce bat dinspre munți, beneficiind de un efect similar. 
Solul este preponderent nisipos-argilos, deosebit de bogat în conținut de calcar și materie aluvionară, nu este deosebit de fertil, dar are un drenaj bun astfel incat radacinile vitei de vie sa poată absorbi mai multă umiditate și substanțe nutritive. Precipitatiile medii anuale sunt de aproximativ 500 mm, ingheturile de iarnă sunt frecvente, la fel și temperaturile extrem de ridicate în timpul verii, rezultand o temperatura medie anuala de numai 11 ºC.
Râul Alcanadre împarte zona Somontano în două: Somontano de Huesca în vest și Somontano de Barbastro în est, focusul nostru fiind in zona Huesca, mai exact Salaj Bajas unde este situata Bodega Enate.
   Bodega Enate este o crama fondata in 1991, proiectata de arhitectul Jesús Manzanares si construita in doua etape, una in anul 1993 iar cea de-a doua parte in anul 1997. 

 
Ocupa o suprafata de 12000 m2 din care: 1500 m2 sunt destinati pentru zona butoaielor, 4000 la numar (70% din stejar frantuzesc si 30% din stejar american), 3200 m2 gazduiesc zona de maturare si invechire a sticlelor (capacitate de 4 milioane de sticle). 
 
 
  Regasim in portofoliul cramei atat vinuri albe obtinute din Chardonnay si Gewurztraminer cat si vinuri rose obtinute din Cabernet Sauvignon dar si vinuri rosii obtinute din: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot si Syrah.
Putem gasi vinuri nebaricate in care vinificatorul a dorit sa evidentieze puritatea fructului, dar si vinuri baricate de o complexitate aparte. Chiar daca majoritatea vinurilor din portofoliu sunt seci, deserturile nu au fost uitate si au primit un Gewurztraminer ce debordeaza de arome dulci florale.
 In 1992 ENATE a început o colecție de artă contemporană, reunind lucrări ale artiștilor spanioli și internaționali. Fiecare dintre vinurile cramei fiind asociate cu un pictor cunoscut, pe etichetă apărând o lucrare pictată special pentru crama Enate. 



    Antonio Saura, un pictor spaniol stabilit în Franța, a fost primul artist care a decorat una din sticlele cramei: Chardonnay Barrica. În timp, această lucrare a devenit unul intre simbolurile care identifică ENATE.  



În acest fel, această colecție privată devine una dintre cele mai importante colecții de artă contemporană din Spania, unică datorită relației directe dintre arta contemporană și vinul ENATE.

   Lucrarea lui Vicente García Plana (Huesca 1968) - El Bosque de Hierro (Pădurea de Fier) este un ansamblu sculptural alcătuit dintr-un total de patruzeci de grinzi de fier răsucite care ajung să reprezinte diferite elemente așezate sub formă de pădure, pe o suprafață de 400 de metri pătrați înconjurata de vii.

 

Arta nu a fost uitata nici in designul gentilor speciale pentru vinurile premium in care atentia la detalii si calitatea materialelor confirma statutul acestei crame.

  

   Un alt aspect demn de mentionat este deschiderea catre oamenii cu dezabilitati, intreaga crama fiind proiectata pentru a facilita accesul persoanelor in scaun cu rotile.
   De asemenea toate sticlele folosesc etichete în braille pentru a fi usor de identificat de catre nevazatori, sortimentul de vin.

   Este foarte interesant de analizat complexitatea si profunzimea cu care unii reusesc sa inteleaga aceasta arta a oamenilor si a vinului.

   Enate, Wine is art! 

   Vinuri bune tuturor!
   Emanuel Soare
 
 
0862e7744961def4f5f66bc7badf420b-us20

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!