Livrare gratuită pentru comenzi peste 300 RON.

Errazuriz – 152 de ani de istorie viti-vinicola

Errazuriz – 152 de ani de istorie viti-vinicola
   Povestea incepe in Santiago, Chile, 1832, an in care se naste Maximiano Errazuriz. Tatal sau Francisco Errazuriz, un spaniol de origine bască, a fost primul membru al acestei familii care a sosit în Chile în 1735. De la sosirea în Chile, în urmă cu peste două secole, membrii familiei Errazuriz au jucat roluri semnificative în cele mai importante evenimente culturale, sociale și politice. Familia Errazuriz a dat națiunii chiliene patru președinți ai Republicii, doi arhiepiscopi de Santiago și mai mulți diplomați, scriitori și industriași.

   Maximiano Errazuriz a studiat la Santiago și s-a stabilit ulterior la Valparaíso, care la acea vreme era unul dintre principalele porturi din Chile. În Valparaíso și-a cunoscut viitoarea soție, Amalia Urmeneta, fiica lui José Tomás Urmeneta, unul din cei mai instariti oameni din țară. 
La scurt timp după căsătorie, Maximiano Errazuriz a încheiat un parteneriat cu socrul său pentru a forma o companie producătoare de cupru. Cuprul este una dintre cele mai importante resurse naturale din Chile și la un moment dat, compania lor a reprezentat o treime din producția totală de cupru a lumii. Un an mai târziu, în 1856, Maximiano Errazuriz a înființat „Compañía de Gas de Santiago”, o companie care era responsabilă cu stabilirea iluminatului stradal în capitala Santiago.
   La scurt timp dupa nasterea celui de-al 4-lea copil, Rafael, Amalia se stinge la numai 24 de ani.
   Urmand din nou exemplul socrului său, in 1870 a plantat o vie pe un teren pe care l-a cumpărat în Panquehue, un orășel situat la 100 km nord de Santiago, în Valea Aconcagua. Spre deosebire de alte familii care au început să planteze podgorii la periferia orașului Santiago, el și-a urmat instinctele de pionier și a cautat „ cel mai bun pământ, pentru cel mai bun vin”, deviza ce l-a calauzit toata viata si a reusit sa le-o insufle si urmasilor sai.
 În 1871, Maximiano Errazuriz a cunoscut-o pe Carmen Valdés, fiica guvernatorului din Valparaíso, cu care s-a căsătorit. 
 Podgoriile sale bine organizate și întreținute au fost considerate un model de tehnici viticole superioare. In 1873 a vinificat primul sau vin, intre timp aducand din Franta vita de vie pentru a planta aproximativ 300 de hectare în Panquehue. 


 
   După moartea fostului său socru și partener José Tomás Urmeneta în 1878, Maximiano Errazuriz a început retragerea treptată din lumea afacerilor, diplomației și politicii. La 48 de ani, și-a transformat complet viața și a devenit devotat rugăciunii și ajutorării săracilor. A trăit cu austeritate în liniștea din Panquehue, construind case pentru muncitorii săi, întemeind o școală și o biserică. De asemenea, a donat o parte semnificativă din colecția sa de artă unor instituții caritabile. Maximiano Errazuriz a murit în 1890, la vârsta de 58 de ani. 
   Dupa moartea tatalui sau, Rafael Errázuriz preia conducerea cramei urmat mai apoi de stranepoata lui, Leonor Errázuriz Echazarreta. Sub administratia sa, Rafael a crescut suprafata de teren plantata cu vita de vie la 1300 ha, ajungand (potrivit surselor vremii) la cea mai mare suprafata de vita de vie detinuta de un singur proprietar.
   În 1909, Leonor Errázuriz, s-a căsătorit cu Alejandro Chadwick, un alt producător important de vin din Valea Maipo, unind astfel cele mai prestigioase două văi din Chile pentru producerea unor vinuri iconice.
   Eduardo Chadwick, fiul lui Alfonso Chadwick se alătură cramei în 1983, ducand mai departe viziunea lui Don Maximiano si a lui Eduardo Chadwick de a produce vinuri de calitate. Pentru a-si asigura reusita, a călătorit la Bordeaux unde a studiat oenologia cu Emile Peinaud, părintele viticulturii franceze.
   În 1990, Robert Mondavi ajunge in Chile unde gaseste un potential fabulous pentru a face un vin ce poate sta la masa cu mai marile vinuri din Bordeaux, motiv pentru care in 1995 impreuna cu Eduardo Chadwick infiinteaza o societate mixta si produc vinul iconic Sena.
   Anul 1996 este marcat de un alt proiect al familiei Chadwick impreuna cu Robert Mondavi, de data aceasta in Valea Colchagua si este reprezentat de Caliterra. Denumirea cramei provine dintr-un joc de cuvinte spaniole „calidad”- calitate și „tierra”- pământ, iar scopul principal al acestei crame este sa aduca in fata iubitorilor de vin, calitatea si traditia chiliana.
Eduardo Chadwick isi pregateste cu atentie cele 4 fiice: Magdalena, María José, Alejandra și María Eugenia pentru a duce mai departe aceasta traditie, ajunsa la cea de a 6-a generatie.



   Unul din cele mai importante puncte de cotitura privind vinurile produse de aceasta crama s-a petrecut in 2004 la Berlin, cand inspirată de „Judecata de la Paris” din 1976, Viña Errázuriz a decis să organizeze o degustare in orb. Gazda evenimentului fiind acelasi amfitrion al vinurilor din lumea noua Steven Spurrier. Cei mai respectați arbitri din Europa au degustat vintage-uri istorice atat din Toscana, Italia (Tignanello si Sassicaia) cat si din Bordeaux, Franța (Château Latour, Lafite).
The Berlin Tasting
Rezultatul a fost surprinzător, vinurile cramei ocupand 3 din primele 5 pozitii. Degustarea de la Berlin a devenit o piatră de hotar nu numai pentru Viña Errázuriz, ci și pentru întreaga industrie chiliană, demonstrand ca vinurile chiliene se ridica la standardele celor mai prestigioase vinuri din lume. Evenimentul a fost repetat de nu mai putin de 22 de ori în 18 tari, cu peste 1.400 de experți din industria vinului, în care Chile a fost ales in primele 3 locuri în 20 din cele 22 de evenimente.



2020 - Viña Errázuriz sărbătorește 150 de ani de istorie cu o ediție specială a Don Maximiano Founder's Reserve 2017 vintage, un vin simbol al muncii si traditiei de peste 150 de ani.

"From the best land, the best wine."  -    Maximiano Errazuriz


   Vinuri bune tuturor!
   Emanuel Soare
0862e7744961def4f5f66bc7badf420b-us20

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!