Livrare gratuită pentru comenzi peste 300 RON.

Cabernet Sauvignon - "regele"

Cabernet Sauvignon - "regele"
   Foarte multi iubitori de vin il mai numesc “regele” vinurilor rosii… oare de ce? 
   Oare pentru ca este capabil sa ofere unele dintre cele mai structurate si complexe vinuri cu potential de invechire incredibil? Sau pentru ca un vin atât de unghiular și puternic când este tânăr se poate metamorfoza odata cu trecerea timpului într-un vin catifelat, bogat si elegant? 
   Cu siguranta raspunsul este compus din ambele afirmatii, dar trebuie sa avertizam ca nu toate vinurile urmaresc aceasta trasa, de altfel sunt destul de putine vinuri ce se ridica la acest nivel de perfectiune.
   Si totusi de unde vine si cum a aparut acest soi de strugure?
   Cercetarile ampelografice ne indica Gironde, Franta ca si loc de “nastere”. Identificarea exacta a acestui soi a fost facuta in 1996 de catre Carole Meredith și John Bowers de la Universitatea din Davis, California, in urma analizelor ampelografice stabilindu-se parintii acestui soi ca fiind: Cabernet Franc si Sauvignon Blanc. Incrucisarea celor doua soiuri potrivit informatiilor de pana in acest moment este una naturala (posibil in viile cu soiuri mixte de la acea vreme). De-a lungul timpului Cabernet Franc a fost confundat cu Cabernet Sauvignon datorita folosirii aceluiasi nume precum: Cabrunet, Carmenet, Vidure, Cabernet. Un alt element foarte interesant pentru oamenii de stiinta, confirmat de aceasta descoperire a fost posibilitatea obtinerii unu soi de struguri rosii dintr-un (parinte) soi de struguri albi.



   Desigur sunt si alte variante ce vin sa demonstreze originea acestui soi dar se pare ca cea descrisa mai sus este cea mai bine argumentata.
   Cabernetul Sauvignon este un soi ce inmugureste tarziu, are o crestere viguroasa, ciorchinii și boabele sunt mici, pielita boabelor este groasă și albăstruie, se simte cel mai bine in soluri de pietris bine drenate, are o coacere tarzie motiv pentru care are nevoie de o clima calda (toamne lungi si calduroase).
   Datorită strugurilor mici, cu pielita groasă, vinurile tind să fie de o culoare intensa, bogate în taninuri și cu o aciditate relativ ridicata. 
   Amprenta aromatica este data de fructe negre precum: coacaze negre, mure, cirese negre, prune negre chiar si zmeura in unele vinuri tinere sau afine in zonele calde, dar si anumite note ierboase (specifice de altfel familiei Cabernet) cum ar fi ardeiul gras, menta si eucaliptul. Pentru a mai rotunji astringenta taninurilor si a aduce vinului un plus de complexitate, vinificatorii matureaza vinul in butoaie de stejar de unde “imprumuta” arome de vanilie, nuca de cocos, cafea, cedru si fum.



Acum ca stim de unde vine si ce amprente aromatice trebuie sa cautam la un Cabernet Sauvignon haideti sa vedem care sunt cele mai importante zone ale lumii unde putem gasi vinul “rege”.

Franta – de departe Bordeaux-ul este cea mai importanta regiune si probabil cea mai apreciata si premiata in lume. Aici de regula regasim Cabernetul Sauvignon in celebrul “blend de Bordeaux” ce include Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc uneori chiar si cu cateva procente de Petit Verdot, Malbec sau Carmenere. Ca si pozitionare vorbim cu preponderenta de “malul stang” (zona de vest si sud a estuarului Gironde, respectiv raul Garonne) unde Cabernet Sauvignon se simte foarte bine in solurile pietrose ce dreneaza foarte bine apa, totodata “inmagazinand” caldura ce o elibereaza treptat prelungind sezonul de coacere al strugurilor.

Italia – cea mai renumita zona de departe este zona de “Super Toscane” situate in Maremma, pe coasta Mării Tireniene, în sud-vestul Toscanei unde Marchizul Mario Incisa della Rocchetta s-a incapatanat sa planteze soiuri importate din Bordeaux (printre care si Cabernet Sauvignon), primul vin al cramei fiind scos pe piata in 1968 ca si “Vino da Tavola” cea mai joasa categorie de vin din Italia (nu datorita calitatii ci datorita folosirii soiurilor de struguri din afara caietului de sarcini).
În 1978, Decanter a găzduit o competiție de degustare in orb cu 33 de “blenduri Bordeaux” din întreaga lume, iar Sassicaia (vin produs la crama Marchizului mai sus amintit) a câștigat primul loc fiind un punct de cotitura in istoria vinurilor italiene si nu numai.

Spania -  Marqués de Riscal din Rioja și Eloy Lecanda - Vega Santa Cecilia (azi Vega Sicilia) din Ribera del Duero sunt oamenii cheie ce au introdus Cabernet Sauvignon in Spania. Putem regasi atat vinuri monovarietale cat si in blend cu Tempranillo in zone precum Penedes, Priorat sau Somontano.

Statele Unite – cand spunem vin rosu in America spunem Cabernet Sauvignon. California este de departe cea mai importanta zona pentru aceast soi de strugure, Napa Valley oferind conditii ideale mai ales in districtele: Stags Leap, Yountville, Oakville si Rutherford unde vom regasi unele din cele mai complexe vinuri ale lumii (vinuri ce de regula sunt caracterizate de fruct copt si supracopt, aciditate mai scazuta si taninuri mai rotunde in comparatie cu vinurile din Bordeaux). Alexander Valley – Sonoma ofera iubitorilor de vin cateva exemplare foarte bune de Cabernet Sauvignon dar ceva mai soft decat cele din California. Washington State este o alta regiune unde putem gasi vinuri interesante insa nu la fel de intense ca cele din regiunile de mai sus.

Chile – Carmenere este strugurele rosu ce imi vine in minte cand ma gandesc la aceasta tara, dar totusi Cabernet Sauvignon ramane cel mai plantat strugure rosu din Chile. Aconcagua Valley impreuna cu subregiunile Maipo Valley, Cachapoal Valley, Colchagua Valley dau exemplare excelente de Cabernet Sauvignon in care pe langa aromele de cirese negre si mure regasim arome pronuntate de ardei gras verde si frunze de coacaze negre.

Argentina – Malbec si Bonarda sunt strugurii rosii reprezentativi pentru Argentina, dar Mendoza ofera conditii foarte bune atat pentru vinuri monovarietale din Cabernet Sauvignon cat si pentru blenduri cu Malbec.

Australia – da stim Shiraz-ul este regele aici… dar totusi Australia ofera un climat excelent si pentru Cabernet Sauvignon, mai ales in Coonawarra unde regasim vinuri cu o structura foarte buna, cu note de lichior de coacaze negre (eng. cassis), cirese negre, menta, eucalypt si note de lemn de stejar afumat si vanilie. Margaret River in partea vestica a Australiei ofera de asemenea exemplare foarte bune de Cabernet Sauvignon atat monovarietal cat si in blend cu Shiraz si Merlot.

Noua Zeelanda – chiar daca aici Pinot Noir este cel mai plantat strugure rosu, putem gasi exemplare interesante de Cabernet Sauvignon in special in blenduri cu Merlot unde aduce un plus de taninuri si note de coacaze negre. Hawke's Bay este cea mai renumita zona pentru Cabernet Sauvignon.

Africa de sud – aici este cel ma plantat strugure rosu si il gasim atat monovarietal cat si in blend cu Merlot cu o tenta aparte in care notele ierboase sunt mai intense decat aromele fructate, structural apropiinduse destul de mult de stilul Bordeaux. Stellenbosch este cea mai renumita zona pentru productia premium de Cabernet Sauvignon.

Romania - cele mai bune zone producatoare de Cabernet Sauvignon sunt: Dealu Mare si Dragasani.



Despre Cabernet Sauvignon se pot scrie multe dar de departe cea mai buna experienta este degustarea vinurilor obtinute din acest strugure! 

Vinuri bune tuturor,
Emanuel Soare

Surse material:
Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavours by Jancis Robinson
The Wine Bible, 2nd Edition by Karen MacNeil
WSET Level 3 Award in Wines - Wine In Business
0862e7744961def4f5f66bc7badf420b-us20

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!